UBC Theses and Dissertations

UBC Theses Logo

UBC Theses and Dissertations

Chld’s play : a children’s theatre at Vanier Park Billingsley, Brian Laing 1998

Your browser doesn't seem to have a PDF viewer, please download the PDF to view this item.

Item Metadata

Download

Media
831-ubc_1998-0686.pdf [ 3.23MB ]
Metadata
JSON: 831-1.0088695.json
JSON-LD: 831-1.0088695-ld.json
RDF/XML (Pretty): 831-1.0088695-rdf.xml
RDF/JSON: 831-1.0088695-rdf.json
Turtle: 831-1.0088695-turtle.txt
N-Triples: 831-1.0088695-rdf-ntriples.txt
Original Record: 831-1.0088695-source.json
Full Text
831-1.0088695-fulltext.txt
Citation
831-1.0088695.ris

Full Text

We CHILD'S PLAY: A CHILDREN'S THEATRE AT VANIER PARK by BRIAN LAING BILLINGSLEY B.A., University of Portland, 1989 A THESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS FOR,THE DEGREE OF MASTER OF ARCHITECTURE m THE FACULTY OF GRADUATE STUDIES School of Architecture accept this >*Te«ia^s conforminc/ to. the required standard THE UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA April 1998 c Brian Laing Billingsley, 1998 In presenting this thesis in partial fulfilment of the requirements for an advanced degree at the University of British Columbia, I agree that the Library shall make it freely available for reference and study. I further agree that permission for extensive copying of this thesis for scholarly purposes may be granted by the head of my department or by his or her representatives. It is understood that copying or publication of this thesis for financial gain shall not be allowed without my writ ten permission. Department of P<KO^\T^CX\A^^ The University of British Columbia Vancouver, Canada Date / M ^ \ U 2-6 1^^& DE-6 (2/88) 11 ABSTRACT The design of a children's theatre at Vanier Park in Vancouver, British Columbia, is loosely based upon the model and philosophical underpinnings of the Vancouver Children's Festival. The theatre is situated in the present site of the Children's Festival, designed to provide children with year round access to the arts. A liaison between school children or a venue for professional travelling troupes, the theatre is designed to accommodate any size of performance. The integration of landscape is a strong component of the overall theatre design, reinforcing the vitality of the annual Festival held in the park. The plan and resultant form is derived from specific site geometries and view corridors provided by its location. The hierarchy of spaces is dominated by a large central lobby which is circumvented by a looping ramp. This space is where the spontaneity of children's theatre is to take place, a space where each child becomes an actor in his or her own play. The idea of looping is a generative concept to further heighten these secondary aspects of children's theatre. Ill TABLE OF CONTENTS Abstract ii Table of Contents iii Acknowledgement iv Ground Plan 1 Second Floor and .Roof Plan 2 Site Plan and Neighbourhood Cross-section 3 Site Context Figure Ground 4 Sections A-A and B-B > 5 Wormseye View of Circulation 6 Exploded Axonometric of Theatre, with View through Theatre and Section C-C 7 Elevations 8 Photograph of Design Model 9 Photograph of Design Model 10 IV ACKNOWLEDGEMENT I would like to thank my chair, Christopher MacDonald, for his direction, tangential insights^ profound anecdotes, and unwavering support of my thesis project; the external members of my committee, Andrew Wilson and Earle Briggs, for •giving freely of their time and knowledge at any hour, and for their enthusiasm throughout the thesis process; and-Deborah Weiner for her historical guidance. Thanks to all of those who helped me in the final preparation stages of the project - Nick Sully, Neville Doyle, Cedric Burgers and Sonya Carel. And lastly, to those who mean the most and suffered the most, thanks to Jana and Nora. Ground Plan ;V^::^l3,i;.-;,^;•;,!fe \ \ \ \ \ , \ \ \, ' • - • ' • / / / ' ^ s / ' / / ' ' \ ^ • / ..,-^ " -''' \ ^ / \ R o o f P l a n i^iso \ \ \ • \ \ \ \ : 3. K-:ct;p::ion .1 S. covv r . - ; P l a y Ares !• - i f ) . S t o r a g e 1.^. l..Mfi:r.g / r>ol i v o r y I 1 . Di',-<;? ;:UT Roi.-in 1. C l a s s r o o m / Lunch Room 2 . Pupp«c T h e a c c e J . O f f i c e / Admin. i i r s a l / Workshop S. Back S t a g e Ca twa lk 5 . Washroor>s 1 . S c o r a g e Second F l o o r P l a n i:i5o Neighbourhood Cross-Section North-South Panorama View During Festival Figure Ground Durxng Festival Geometries On Site S e c t i o n A-A' iiioo S e c t i o n B-B laoo U3 Wormseye View Of Structure And Circulation At Lobby view Within Lobby S e c t i o n C - C L:iijo Festival Elevation i:iso Frontage Elevation i:i5o Chestnut St. Elevation laso Photograph of Design Model 10 Photograph of Design Model 

Cite

Citation Scheme:

        

Citations by CSL (citeproc-js)

Usage Statistics

Share

Embed

Customize your widget with the following options, then copy and paste the code below into the HTML of your page to embed this item in your website.
                        
                            <div id="ubcOpenCollectionsWidgetDisplay">
                            <script id="ubcOpenCollectionsWidget"
                            src="{[{embed.src}]}"
                            data-item="{[{embed.item}]}"
                            data-collection="{[{embed.collection}]}"
                            data-metadata="{[{embed.showMetadata}]}"
                            data-width="{[{embed.width}]}"
                            async >
                            </script>
                            </div>
                        
                    
IIIF logo Our image viewer uses the IIIF 2.0 standard. To load this item in other compatible viewers, use this url:
https://iiif.library.ubc.ca/presentation/dsp.831.1-0088695/manifest

Comment

Related Items