UBC Undergraduate Research

Main Mall walk-bike study Rosen, Noah

Abstract

The University of British Columbia (UBC) Public Realm Plan for the Vancouver Campus defines the public realm as "the collection of outdoor spaces between buildings shared by the university community."¹ It allows for the "movement of people, information and ideas."² An assessment of UBC's public realm revealed the campus' "bleak"³ landscape. As such, the University allocated $10 million to redesign Main Mall. September 2011 marked the completion of the first stage of the redesign of Main Mall, from University Blvd (U Blvd) to Agronomy Road (Figure 1). This study, consisting of an intercept survey of users of Main Mall and randomized traffic counts on the space, evaluates the effects of the redesign on user experience and bicycle-pedestrian interaction. A discussion of the results and treatment of similar university spaces leads to concrete recommendations that will transform Main Mall into a safe and efficient transportation corridor for all users and a vibrant public space. [Disclaimer: “UBC SEEDS provides students with the opportunity to share the findings of their studies, as well as their opinions, conclusions and recommendations with the UBC community. The reader should bear in mind that this is a student project/report and is not an official document of UBC. Furthermore readers should bear in mind that these reports may not reflect the current status of activities at UBC. We urge you to contact the research persons mentioned in a report or the SEEDS Coordinator about the current status of the subject matter of a project/report.”]

Item Media

Item Citations and Data

Rights

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Usage Statistics