UBC Theses and Dissertations

UBC Theses Logo

UBC Theses and Dissertations

Adaptations: an office building in Vancouver Hayden, Michele Andrea 1998-05-25

You don't seem to have a PDF reader installed, try download the pdf

Item Metadata

Download

Media
831-ubc_1998-0461.pdf [ 1.06MB ]
Metadata
JSON: 831-1.0088476.json
JSON-LD: 831-1.0088476-ld.json
RDF/XML (Pretty): 831-1.0088476-rdf.xml
RDF/JSON: 831-1.0088476-rdf.json
Turtle: 831-1.0088476-turtle.txt
N-Triples: 831-1.0088476-rdf-ntriples.txt
Original Record: 831-1.0088476-source.json
Full Text
831-1.0088476-fulltext.txt
Citation
831-1.0088476.ris

Full Text

ADAPTATIONS: AN OFFICE BUILDING : IN VANCOUVER by MICHELE ANDREA HAYDEN B.Comm., The University of Alberta, 1988 B.F.A., Concordia University, Montreal, 1993 A THESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF ARCHITECTURE in THE FACULTY OF GRADUATE STUDIES i School of Architecture We accept this thesis as conforming to the required standard THE UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA September 1998 Michele Andrea Hayden, 1998 In presenting this thesis in partial fulfilment of the requirements for an advanced degree at the University of British Columbia, I agree that the Library shall make it freely available for reference and study. I further agree that permission for extensive copying of this thesis for scholarly purposes may be granted by the head of my department or by his or her representatives. It is understood that copying or publication of this thesis for financial gain shall not be allowed without my written permission. Department of Ax^,T^r,*r The University of British Columbia Vancouver, Canada Date go . 09, <%e DE-6 (2/88) ABSTRACT This thesis project began with an interest in how architecture provides for both permanence and temporality and how contemporary conditions may impact upon architectural form. An, office building was chosen as the subject of exploration due to its ubiquitous nature and the requirement that it be adaptable to the changing needs of its occupants. The need for a flexible and economic architecture also presented the problem of anonymity and a lack of experiential richness. The intention of the investigation was to discover in what ways, if any, the permanent and temporal elements of a building might act in conjuction to create an enduring artifact which could respond to and register the complexities of everyday life. The project was inspired by observations in the city of Vancouver where development has occurred in a rapid and often irregular manner. The eastern part of the downtown centre and Yaletown were identified as particular areas of study. Patterns of development exhibit many smaller sites left empty or used as parking until being developed. These sites revealed an opportunity for the design of a medium-sized building which might maintain the smaller grain characteristic of these areas. As a "type", it could be adapted to the particularities of its location as well as the changing requirements of its occupants. A number of sites from four to six lots in width were identified in the study area. Various configurations were then devised to adapt the building model to particular site conditions including double party-wall versus corner locations and different orientations. The final project consists of the adaptation of this type to a site located on Homer Street near Pender Street. It is adjacent to an alley which marks the change in grid orientation in the area and allows three elevations of the building to be explored . The building employs an asymmetrically situated atrium and a core divided into two separated pods which would allow for increased penetration of natural light and ventilation. Structure, envelope and space dividing elements operate independently. The building envelope is separated out into two layers: the interior layer consists of a four foot wide grid of openings which may be filled with birch clad panels, bookcases or glazed panels or fitted with operable louvered windows. Random placements of panels allow the human inhabitation to be registered on the exterior of the building. The exterior skin then superimposes a composition of glazed panels which responds to the scale and order of the city and deals with environmental elements. A carved out entry lobby and two storey terrace along with landscaped roofdeck provide gradations of public and private common areas. ii TABLE OF CONTENTS Page i Abstract i i Table of Contents iii Acknowledgements 1 Site 2 Model: Front View 3 Southeast Elevation; Section A 4 Section B 5 Section C 6 Northeast Elevation; Section D 7 Section E 8 Main Floor Plan 9 Second Floor Plan 10 Main Floor Plan; Second Floor Plan 11 Third Floor Plan; Fourth Floor Plan 12 Fifth Floor Plan; Penthouse Plan iii ACKNOWLEDGEMENTS I would like to thank my committee, for their guidance throughout the project: Christopher MacDonald (chair, Architecture 549) Sherry McKay (Architecture 548) Shelly Craig iv. Adaptations: An Office Building in Vancouver sitQ plan icale= 1:750 m. hayden1998 1 Adaptations: An Office Build I.ng. In Vancouver BB BB EH BB BB BB BB BBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBB ffiBBmmnn m nn m lllillllillllillllillllllllllllllllilll rniBniBrrH southeast elevation JJhM m. hayden 1998 5 1:50 Adaptations: An Ottice Building in Vancouver Adaptations: An Office Building In Vancouver BB BB BB BB BB BB BB BB BB BB BB BB BBBB BB BB BB BB BBBB BB northeast elevation b Adaptations: An Office Building In Vancouver Adaptations: An Office BuHdlng t n Vancouver 8 Adaptations: An Office Building In Vancouver 3 wrorwi A design rum o yoga studio 7 change looms 0 second floor scale=l:100 m. hoyden 1998 1 A d~a-p.tat.lo.ns ;.. A n. QUice B-u-Ud-Ln-g- in.. V-anao u v e i m.hayden 1998 Adaptations: An Office Building in Vancouvei scale- 1:200 m,havden 1998 Adaptations: An Office Building in Vancouver Iz. 

Cite

Citation Scheme:

        

Citations by CSL (citeproc-js)

Usage Statistics

Share

Embed

Customize your widget with the following options, then copy and paste the code below into the HTML of your page to embed this item in your website.
                        
                            <div id="ubcOpenCollectionsWidgetDisplay">
                            <script id="ubcOpenCollectionsWidget"
                            src="{[{embed.src}]}"
                            data-item="{[{embed.item}]}"
                            data-collection="{[{embed.collection}]}"
                            data-metadata="{[{embed.showMetadata}]}"
                            data-width="{[{embed.width}]}"
                            async >
                            </script>
                            </div>
                        
                    
IIIF logo Our image viewer uses the IIIF 2.0 standard. To load this item in other compatible viewers, use this url:
http://iiif.library.ubc.ca/presentation/dsp.831.1-0088476/manifest

Comment

Related Items