UBC Theses and Dissertations

UBC Theses Logo

UBC Theses and Dissertations

A hybrid commercial/library building for the resort town of Whistler Mallen, Peter J. W. 1998

Your browser doesn't seem to have a PDF viewer, please download the PDF to view this item.

Item Metadata

Download

Media
831-ubc_1998-0273.pdf [ 4.2MB ]
Metadata
JSON: 831-1.0088461.json
JSON-LD: 831-1.0088461-ld.json
RDF/XML (Pretty): 831-1.0088461-rdf.xml
RDF/JSON: 831-1.0088461-rdf.json
Turtle: 831-1.0088461-turtle.txt
N-Triples: 831-1.0088461-rdf-ntriples.txt
Original Record: 831-1.0088461-source.json
Full Text
831-1.0088461-fulltext.txt
Citation
831-1.0088461.ris

Full Text

A HYBRID COMMERCIAL / LIBRARY BUILDING FOR THE RESORT TOWN OF WHISTLER by PETER J. W. M A L L E N B.A., The University of British Columbia, 1994 A THESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF ARCHITECTURE in THE FACULTY OF GRADUATE STUDIES School of Architecture We accept this thesis as conforming to the required standard frffi-rJj^^R^ITY OF BRITISH COLUMBIA April 1998 Peter J. W. Mallen, 1998 In presenting this thesis in partial fulfilment of the requirements for an advanced degree at the University of British Columbia, I agree that the Library shall make it freely available for reference and study. I further agree that permission for extensive copying of this thesis for scholarly purposes may be granted by the head of my department or by his or her representatives. It is understood that copying or publication of this thesis for financial gain shall not be allowed without my written permission. Department of $gufl T g C T u ^ The University of British Columbia Vancouver, Canada DE-6 (2/88) ABSTRACT The hybrid nature of the building's program became the central idea behind the design of the project. The combination of office, retail and library funcions was an attempt to investigate the possibility of inte-grating a public amenity space directly within a private building. The implication of such a collision of uses was not only the potential for public cost savings and the promotion of public construction, but as well a possibility of the creation of a symbiotic relationship between these two forces. The private spaces of the building could make use of some of the public, while the public spaces could make use of some of the private. The project took on a diagramatic and absract nature early on, detatched architecturally somewhat from surrounding site conditions in order to investigate the possibilities of connecting and overlapping the building's public and private uses. An early series of diagrams and sectional sketches began to shape the building in its beginning. The three major elements of the program (office, library and retail) were initially separated vertically in space. The retail occupied the ground floor, the library the second, and the offices the final and third. However, the idea of interrelation of the spaces required a greater extent of overlapping and mixture. Thus, the strategy of a split-level shceme started to emerge. The three separations remained somewhat intact, however separated by intermittent split levels. These split levels contained spaces which could relate to either the floor directly above or below. The idea was that these 'shared' spaces could contain elements of the program which could be used by both library and retail, or by both office and library. The net result was a 'saving' of space, as well as a mixing of public and private functions. Yet, with the mixing of public and private uses came the architectural issue of building security. How could a public book enter and leave a retail store? How could a private office be contained from public access? Would the separate retail units truly relate with the library space? Were there more possibilies for more double uses? The library took on the role of both public amenity and private retail enterprise at this point in the project. The move seemed to satisfy both issues of security and interrelationship between public and private functions. The security system of the library would double as the cash desk; the library stacks would contain both borrowable books and commercial retail goods for consumption; the seating for the library would also provide for the in-house cafe-bar; library staff would also function as staff for the shared smaller offices on the second floor. In this sense, the combination of private and public functions not only reduced the need for excess (publically funded) space, but aslo presented the idea of a saving of maintenance and operational costs. The location of the building in Whistler village was done for two main reasons: the town, at present, is currently without a permanent library for a rapidly growing full-time population; and the town, as a resort municipality, relies heavily on its commercial activity in order to energize its main, public pedestrian out-door mall. The specific site of the building was a point in the village which related both directly to this pedestrian mall as well as an adjacent shopping centre, intended for the vehicular traffic and use of the more full-time residents of Whistler Village. Here the full time residents coming in to use the library could perhaps discover its second commercial nature, while tourists may make use of the public use of the building while going in soley to shop. The building would then be a place where both full-time residents and inciden-tal tourists could both come, interacting within the same building for an array of different reasons. Architecturally, the building was a modest success: the issue of security had been adressed and over-lapping of private and public functions was explored in the building. However, the notion that a library would become a highly commercial retailer still seemed improbable; even in an age of decreasing govern-ment spending and reliance upon the private sector for public services, the difficulty in motivating a tradi-tionally public sector into an entrepreneurially self-sustaining enterprise prevented the likelihood of its construction. n. T A B L E O F C O N T E N T S i. Title Page ii. Abstract iii. Table of Contents iv. Acknowledgement 1. Early Diagrams - Program Elements 2. Early Diagrams - The Program 3. Early Diagrams - Sections and Sketches 4. Figure Ground Diagram 5. Site Plan 6. First Floor Plan 7. Second Floor Plan 8. Third Floor Plan 9. Sections A A , BB 10. Sections CC, DD 11. East & North Elevations 12. West & South Elevations 13. Exterior Sketches 14. Interior Sketches iii. ACKNOWLEDGEMENT I would like to thank Andrew Gruft, who served as thesis chair for the duration of the project, and both Alan Nakaska and Bruce Carscadden for their time and energy as secondary committee members. I would also like to thank Steve Taylor for his input and guidance during the directed study. iv. the basic relationships of elements of the basic relationships between units of a program for a typical office. suburban mall. rour early sketches showing the separate elements of the program of the project and a possible model for the spatial arrangement of the scheme: the library, the retail outlet, the office and the mall. 1. the program elements in a vertical organization. the beaut.1' . • ..• • . •.•>•••..>•••,:•. form in early diagrams, the crude section illustrates the separation of the three major elements of the program: the retail, on the bottom, separated "by the office on top by the library in the middle. . - . :>•• i i\ • ,:• i building section begins to illustrate the emergence of a split level scheme, the 'splits' are levels between, the major elements of the program, where space is shared by the users above and the risers below. the same diagram as above, only with a collision of the elements resulting in two 'intersections' where parts of each overlap, here is where double use of program can exist between the various parts, leaving a net saving of space and direct relationships between that which is private and that which is public. an early sketch the building in 3d. the library "portion of the program juts out over the pedestrian walkway below at grade. 4, 6. 8. i II II I I n u p!!!ll;l!illl! II II II 1 II II II II 1 1 III Jill "pill Hi N i illilllilliPliMiiiBilililil! iingriiui 'I! i! !i II ii! iiiililiiii :; mil iii I  l!l iill! Ill HI! ill i i iMJ'Mll i i i i l 'r jiiijii =!!!!! M ! lIllliPEiJiiiiii i i i 1 i i : : ' : i i i: i i f will ii Mi! i l i i i l:; r U r r r U JA- •U, J\ l l l i~ T T 1 rr+rWr i T n r U 1 n o r t h e l e v a t i o n . 1 1 . Ml : 1 / 1 lUs L_4 • - cdo pt - ~in IKIIBil: -II I iizf r ; _ • i H I ; •" _ J _ r-\* south, elevation exterior sketches 13. 14. 

Cite

Citation Scheme:

        

Citations by CSL (citeproc-js)

Usage Statistics

Share

Embed

Customize your widget with the following options, then copy and paste the code below into the HTML of your page to embed this item in your website.
                        
                            <div id="ubcOpenCollectionsWidgetDisplay">
                            <script id="ubcOpenCollectionsWidget"
                            src="{[{embed.src}]}"
                            data-item="{[{embed.item}]}"
                            data-collection="{[{embed.collection}]}"
                            data-metadata="{[{embed.showMetadata}]}"
                            data-width="{[{embed.width}]}"
                            async >
                            </script>
                            </div>
                        
                    
IIIF logo Our image viewer uses the IIIF 2.0 standard. To load this item in other compatible viewers, use this url:
http://iiif.library.ubc.ca/presentation/dsp.831.1-0088461/manifest

Comment

Related Items