UBC Theses and Dissertations

UBC Theses Logo

UBC Theses and Dissertations

Experience as link: environment into architecture a small hotel for business Hayes, Samantha Anne 1996

Your browser doesn't seem to have a PDF viewer, please download the PDF to view this item.

Item Metadata

Download

Media
831-ubc_1996-0225.pdf [ 4.64MB ]
Metadata
JSON: 831-1.0087221.json
JSON-LD: 831-1.0087221-ld.json
RDF/XML (Pretty): 831-1.0087221-rdf.xml
RDF/JSON: 831-1.0087221-rdf.json
Turtle: 831-1.0087221-turtle.txt
N-Triples: 831-1.0087221-rdf-ntriples.txt
Original Record: 831-1.0087221-source.json
Full Text
831-1.0087221-fulltext.txt
Citation
831-1.0087221.ris

Full Text

EXPERIENCE AS LINK: ENVIRONMENT INTO ARCHITECTURE A SMALL HOTEL FOR BUSINESS by SAMANTHA ANNE HAYES D.E.C., Marianopolis College, 1988 B. A., McGill University, 1991 A THESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF ARCHITECTURE in THE FACULTY OF GRADUATE STUDIES School of Architecture We accept this thesis as conforming to the required standard THE UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA April 1996 © Samantha Anne Hayes, 1996 In presenting this thesis in partial fulfilment of the requirements for an advanced degree at the University of British Columbia, I agree that the Library shall make it freely available for reference and study. I further agree that permission for extensive copying of this thesis for scholarly purposes may be granted by the head of my department or by his or her representatives. It is understood that copying or publication of this thesis for financial gain shall not be allowed without my written permission. The University of British Columbia Vancouver, Canada DE-6 (2/88) ABSTRACT With a special focus on experience in place, this project is seen to embody an alternative to the standard hotel experience of business travel and accomodation. The building is a small hotel for business serving the Vancouver public and visitors. It provides four major services: meeting and office space, hotel accomodation, a street-front restaurant and bar, and computer services. The site is located on the South-West corner of Haro Street and Thurlow Street on the rise of the gentle hill which defines the West End of Downtown. A portion of the site is occupied by an existing and fairly typical brick-faced three-storey walk-up designed in 1927, the St. Margaret. The re-use of this ordinary building is significant in that it demonstrates the potential of buildings which are not specifically historical to inspire a reinhabitation. The depth of experience is largely related to the reuse of this building and the particularities of site and orientation. Three main goals created a framework for decision making throughout design. 1. Depth of experience, 2. Simplicity of environmental strategy, and 3. Economy of means. The connection between the old building and the new tower structure is focussed on a double-height clearing on the ground floor encompassing the restaurant and bar. This is bordered by intermediary and more finely scaled spaces providing a thoughtful buffering to site and orientation which goes beyond simple programming. The apartments of the exisiting building have been valued for their aspect and quality, opened spatially according to the demands of their new use as dining and meeting spaces. They permit, through finishing, the discovery of their history through subde marking and traces of previous use. These rooms have a scale and character distinct from the typical black-box of hotel meeting rooms. Linking these floors to the new portion of the hotel is the computer services facility. The connection allows for access to various outside terraces including the roof of the St. Margaret. The design of the suites explores an alternative to the normalization of regular hotel design which tends to deny a total embodied experience. The suites are organized four per floor on a single loaded corridor. The tower is oriented South-East for better year-round performance through common sense passive strategy for natural light and ventilation. The rooms are defined as a series of zones from North-West to South-East: the hall, the adjacent workspace, a sleeping space, a living space and a naturally ventilated bathroom brought to the periphery. This layering provides enriched thermal and social variation and potential. The primary exposures, for i i example, due to their orientation suggested close relationships between thermal quality and use. The living space and washroom take advantage of the South-Eastern warmth, light and view. The cooler North-Western exposure on the other hand encompases the hall and work spaces allowing for thermal distinction from the more cozy environment of the room. The sleeping area is defined by the nook created between these two zones. The private retreat of the room is complimented through design by the potential for informal meeting in the halls and collaborative extension of the workspace. In arriving at this end the process of design interwove ideas of environmental response and experience with the aim of inspiring value in place through a variety of meeting spaces and the creation of a unique hotel environment. Environmental guidelines are woven into architectural intentionality based in experience with a view towards longevity. As such they are linked together and not left as unitary concerns. The hope being to demonstrate the necessary potential of environmental considerations in architecture to proceed with design issues as a matter of course and not as a special issue. iii . TABLE OF CONTENTS Title Page i Abstract ii Table of Contents iv Acknowledgement v Fig. 1 Site Plan 1 Fig. 2 Ground and First Floor Plans 2 Fig. 3 Second and Third Floor Plans 3 Fig. 4 Upper Floor Plans 4 Fig. 5 Sections 5 Fig. 6 Cross-section and Climatic Strategies 6 Fig. 7 Suite Design- Plans and Sections 7 Fig. 8 North-East Elevation - Haro Street 8 Fig. 9 South-East Elevation - Thurlow Street 9 Fig. 10 South-West Elevation - Lane 10 Fig. 11 North-West Elevation 11 Fig. 12 Site Model 12 Fig. 13 Partial Building Model (looking West) 13 Fig. 14 Partial Building Model (looking North) 14 Fig. 15 Partial Building Model: Greenhouse Detail 15 Fig. 16 Suite Model: View into Bedroom 16 Fig. 17 Suite Model: View into Hall and Workspace 17 Fig. 18 Suite Model Detail: Open Double Workspace 18 Fig. 19 Suite Model Detail: South-East Facade 19 Fig.20 Suite Model Detail: North-West Facade 20 iv ACKNOWLEDGEMENT I would like to extend my heartfelt thanks to my thesis committee, Patricia Patkau, Dr. Ray Cole and Beth Shotton, for their attention and suppport throughout the design process. The particular mix of expertise and focus between the three instigated a charged dialogue and provided inspiration by example. Fig. 1 Site Plan 1 Fig. 2 Ground and First Floor Plans 2 EXPERIENCE A S LINK: ENVIRONMENT INTO ARCHITECTURE ^ lAUANtHA HA»1» tl.t.C. ICHOOl OF ARCHHIC1U0I Fig. 3 Second and Third Floor Plans 3 i EXPERIENCE A S LINK: ENVIRONMENT INTO ARCHITECTURE Fig. 4 Upper Floor Plans . EXPERIENCE A i LINK: ENVIRONMENT INTO ARCHITECTURE . ' IAUAN1HA HATH U.I.C. ICHOOL OF ABCMI1ICI0BI SECTION C - C S C A U ! / • ' • 1' Fig. 5 Sections 5 scAic i/s*- r Fig. 6 Cross-section and Climatic Strategies 6 EXPERIENCE A S UNK: ENVIRONMENT INTO ARCHITECTURE i,».ivjii!i.iidipraiirBra^Mi •AMANtHA HAH 11 U.t .C. I C H O O l Of ABCHIIICIUM Fig. 8 North-East Elevation - Haro Street Fig. 9 South-East Elevation - Thurlow Street 9 Fig.10 South-West Elevation - Lane 10 Fig. 11 North-West Elevation 11 11 Fig. 13 Partial Building Model (looking West) 13 Fig. 14 Partial Building Model (looking North) 14 Fig.15 Partial Building Model: Greenhouse Detail Fig. 17 Suite Model: View into Hall and Workspace 17 Fig. 19 Suite Model Detail: South-East Facade 19 Fig.20 Suite Model Detail: North-West Facade 

Cite

Citation Scheme:

        

Citations by CSL (citeproc-js)

Usage Statistics

Share

Embed

Customize your widget with the following options, then copy and paste the code below into the HTML of your page to embed this item in your website.
                        
                            <div id="ubcOpenCollectionsWidgetDisplay">
                            <script id="ubcOpenCollectionsWidget"
                            src="{[{embed.src}]}"
                            data-item="{[{embed.item}]}"
                            data-collection="{[{embed.collection}]}"
                            data-metadata="{[{embed.showMetadata}]}"
                            data-width="{[{embed.width}]}"
                            async >
                            </script>
                            </div>
                        
                    
IIIF logo Our image viewer uses the IIIF 2.0 standard. To load this item in other compatible viewers, use this url:
https://iiif.library.ubc.ca/presentation/dsp.831.1-0087221/manifest

Comment

Related Items